4 november 2021 – Boom geplant bij de Mariakapel te Terheijden

Om shantih

Lieve allemaal, 

Na een lange periode van overleg, Corona beperkingen en voorbereidingen was het dan eindelijk zover. Op 4 november 2021 gingen we een boom planten bij de Mariakapel in Terheijden. Wat hadden we er zin in!
Waarom bomen planten?  
Het planten van bomen is een belangrijk onderdeel van de yogaleer. Hiermee geven we iets terug aan moeder Aarde. Alles in ons leven komt voort uit deze aarde en daar moeten we zuinig mee om gaan. Het ontbossen zorgt ervoor dat de aarde opwarmt, wat geen goede ontwikkeling is. Vandaar dat wij het als stichting belangrijk vinden om bomen te planten. We geven tenslotte de aarde weer door aan de volgende generatie. Daarnaast was het doel van het planten van deze boom om zo samen een mooie herinnering te maken en om een gedenkplaats te creëren van de stichting. Voor nu maar ook voor de generaties die na ons komen.

In de ochtend gingen we alvast het gat graven, de boom in ontvangst nemen en een kleine ceremonie doen. Een paar foto’s hiervan.
Hoe kwamen we op deze mooie plek bij de Mariakapel terecht? 
Je kunt niet zomaar ergens een boom planten, daarom hadden wij als bestuur in onze omgeving rondgekeken wat een mooie plaats hiervoor zou zijn. Ons oog viel op de Mariakapel in Terheijden. Wij waren heel blij dat Heemkundekring de Vlasselt ons toestemming gaf hier onze boom te mogen gaan planten. Samen hebben wij de boomsoort gekozen, de plek naast de kapel bepaald en een geschikte datum geprikt.

Om half vijf waren we weer bij de kapel om kaarsen en fakkels aan te steken en de gasten te verwelkomen. Langzaamaan stroomde de gasten binnen en om iets over vijf uur startte Bhavandeep zijn toespraak.
Na de toespraak plaatsten wij als nieuwe bestuur de boom in het gat en deden de eerste aarde erbij. Daarna deed Kamala (oprichtster van yogastudio Laksmi) een schep aarde bij de boom. Vervolgens deed iedere aanwezige een schep aarde bij de boom zodat het gat zich langzaam vulde. De boom kon nu verder groeien met een stukje energie van allen die er aanwezig waren.
Waarom is voor een Ginkgo Biloba gekozen? 
De boom die we hebben geplant is de Ginkgo Biloba, de Japanse tempel-notenboom. In het Verre Oosten is de Japanse tempel-notenboom een voorwerp van verering en wordt de boom als een god vereerd. Deze boomsoort staat symbool voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid en een lang leven. Deze boomsoort kan heel oud worden, de oudste levende Ginkgo boom staat in China en is 3500 jaar oud.
Waarom 4 november? 
Het was 4 november geworden, de dag van de bevrijding van Terheijden in 1944, 77 jaar geleden. Een mooie herinnering om op die dag een boom te planten. Ook was het op 4 november nieuwe maan, spiritueel gezien de (maandelijkse) dag van een nieuw begin. En het was donderdag, in de geschriften genoemd als de dag van de leraren. Als je ergens mee zit positief of negatief is dit de dag om je te verbinden met de leraren.
Ten slotte werd nog, door de jongere generatie, een bordje onthult. Deze is bij de boom gezet, ter herinnering aan deze dag.
Het was een bijzondere dag bij de prachtige Mariakapel. En onze boom staat daar nu, echt geweldig. We kijken met een heel goed gevoel terug op deze dag. 


Enkele reacties die avond:
‘wat een mooie plek hier’
‘het is hier heerlijk rustig’ 
‘nooit geweten dat hier een kapelletje staat’ 
‘het was een half uurtje, maar heb het gevoel hier uren te zijn geweest’ 
‘dankjewel dat we erbij mochten zijn’ 
Vind je het leuk om deze plek en onze boom te bezoeken en eens zelf te ervaren hoe het daar is? 
Laat het ons weten. 
info@yogastudiolaksmi.nl
06-15042912

Met lieve groeten, 
Amar Prem
Bhavandeep
Nimrita


Meer informatie over onze yogastudio vind je op www.yogastudiolaksmi.nl

Ten slotte nog 2 artikeltjes die in de plaatselijke krantjes verschenen over deze dag.